Wat is een warmtefoto?

Een warmtefoto of warmtescan is een foto gemaakt met een thermografische camera. Dit is een speciaal soort camera die thermisch infrarood straling ‘ziet’, iets wat met het menselijk oog niet waarneembaar is. Deze straling is afhankelijk van de temperatuur van een object, en zo kan een thermisch infrarood camera dus temperatuur meten. De warmtefoto’s laten in een afbeelding zien wat de temperatuur is van een gefotografeerd object. In dit geval de gevels van woningen. De temperatuur op een warmtefoto wordt uitgedrukt in een kleur volgens een bijbehorende kleurschaal. Hoe roder, hoe warmer. Hiermee wordt het indirect zichtbaar waar een woning onnodig warmte verliest. 


Maar let op, een warmtefoto van een woning interpreteren is niet zo makkelijk als je denkt. Er kunnen namelijk ontzettend veel redenenen zijn waarom een huis op een bepaalde plek op de gevel warmer is. Dit hoeft niet direct te komen door een slechte isolatie. Daarom is het erg belangrijk dat een warmtefoto altijd gepaard gaat met een analyse en advies van een professionele thermograaf. Een thermograaf is iemand die speciaal is opgeleid om warmtebeelden te interpreteren en op basis hiervan advies uit te brengen. 


Thermogram-1
P1000789

Wanneer maken jullie een warmtescan?

De warmtescans worden gemaakt in de periode oktober - februari. Dit omdat het buiten kouder moet zijn dan 5 graden celsius. Om de warmtelekken van een woning goed zichtbaar te maken, moet er een temperatuurverschil zijn van 10 graden tussen binnen en buiten. Zelfs matig geïsoleerde woningen koelen ‘s nachts niet verder af dan 15 graden, en is er dus genoeg temperatuurverschil. Een bijkomend voordeel is dat je niet ‘s nacht je kachel aan hoeft te zetten om je huis onnodig te verwarmen. Zo voorkomen we direct al onnodig energiegebruik!


Hoe zit het met mijn privacy?

Het kan natuurlijk zijn dat je om persoonlijke redenen liever niet hebt dat er een warmtefoto van je woning wordt gemaakt. Bijvoorbeeld vanwege privacy oogpunt. Gelukkig zijn personen niet herkenbaar op een warmtefoto. Omdat we de warmtefoto’s s’nachts maken, komt het sowieso vrijwel niet voor dat er een persoon op de foto staat. Wij sporen dan ook altijd iedereen juist op aan om mee te doen, maar natuurlijk respecteren we je keuze als je dit liever niet hebt.

In dat geval hoef je je geen zorgen te maken. Voorafgaand aan het maken van de warmtefoto’s ontvangen de deelnemende woningen een brief. Deze komt meestal van de gemeente. Hierin staat duidelijk vermeldt hoe je er voor kan zorgen dat er geen foto van je woning wordt gemaakt. Dit is erg eenvoudig en kost je nog geen paar minuten van je tijd.

Ons team is elke dag vol energie aan het werk om zo veel mogelijk onnodig energieverbruik van (fossiele) brandstoffen te voorkomen, om zo de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. Het is dan ook super belangrijk dat we zo veel mogelijk huiseigenaren kunnen bereiken met een persoonlijk isolatieadvies. Om die reden werken we samen met gemeenten, zodat we zoveel mogelijk warmtefoto's kunnen maken.

Wat staat er in het advies?

Het isolatierapport van HeatPuls is echt een isolatieadvies op maat op basis van de warmtefoto van jouw woning. En niet onbelangrijk, het is super simpel en bestaat uit slechts 4 pagina’s. Want, niemand heeft toch zin in een ingewikkeld technisch verhaal van tientallen pagina’s? Dat dachten wij ook.  Het advies is daarom zo geschreven dat je meteen een helder beeld hebt van de warmtelekken in jouw woning, de ernst van deze warmtelekken en wat je hier vervolgens aan kan doen. Naast enkele quick wins, zoals het aanbrengen van radiatorfolie of tochstrips, krijg je een persoonlijk isolatieadvies voor het onderdeel van je huis waar de meeste warmte weglekt. Op die manier kan je snel en effectief aan de slag met het isoleren van jouw woning.

Rapport-highlights-image-Bewoners

 

Hoe kan ik aan de slag?

Als er verbeteringen aan jouw woning mogelijk zijn dan kan je met het HeatPuls isolatierapport in de hand direct aan de slag om jouw woning te gaan isoleren. Vaak zijn er een aantal kleine dingen waarmee je direct mee kan beginnen die geen grote investering vergen. Voor de grotere isolatieprojecten heb je vaak wel een stevige investering nodig. Doordat je met betere isolatie bespaart op de energierekening heb je de investering er na een aantal jaren uit. Daarbij stimuleert de Nederlandse overheid graag het nemen van isolerende maatregelen. Daarom zijn er verschillende subsidieregelingen waar je als huiseigenaar gebruikt van kan maken. 


Een van deze regelingen is de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze stimuleert het nemen van energiebesparende maatregelen in koopwoningen door de huiseigenaar die tevens bewoner van het pand is. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar site van de RVO. Hier kan je meteen de subsidiecheck doen eenvoudig te kijken of je in aanmerking komt voor deze subsidie.

 

Apeldoorn-bewoner

Benieuwd met wie wij de energietransitie samen versnellen?

Wij werken samen met:

Enpuls-png
Nieman-logo
warmtecheck-meer-comfort-minder-energie

Contact

© Sobolt B.V. 2020
Alle rechten voorbehouden
KvK: 67363571

Weena 592
3012 CN, Rotterdam
Website: www.sobolt.com

Email: info@sobolt.com
Twitter: @soboltbv